Tekstilde Nanoteknoloji dönemi başlıyor!
Önümüzdeki 10 yıl içinde yaşantımızın her alanına dokunacak olan yüksek formüllü teknolojik ürünlerle bambaşka bir dünyada yaşamaya hazır olun! Nano teknoloji kullanılarak üretilen kıyafetler henüz tam anlamıyla hayatımıza girmemiş olsa da tekstil sektörü için devrim niteliği taşıyor.
Sağlık, güvenlik ve enformasyon alanlarında çok fonksiyonlu akıllı tekstil ürünleri elde etme projeleri hızlı bir şekilde devam ediyor. Ağırlıklı olarak prototip aşamasında bulunan çalışmaların yanı sıra sınırlı sayıda üretimi gerçekleştirilen ürünlerde mevcut.
Tekstilde kullanılan iplikler nano parçacıklarla desteklenerek katlandırılıyor ve giydiğimiz kıyafetlerde bakteri ve mikrop barınması önlenirken, kötü kokular tamamen gideriliyor.
Örnek verecek olursak, suyu iten kumaşlarla giysiler artık kirlenmeyecek. Böylece yıkama, ütüleme ihtiyacı duymayan kıyafetlere sahip olacağız. Çamaşır makinelerine ihtiyaç duyulmayacağı için su tüketimi de azalmış olacak. Bu yazdıklarımız size neler düşündürüyor bilemeyiz ama artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı kesin görünüyor.
UV ışınlarını önleyen ve yanmayan kumaşlar
Dünya çapında teknoloji devrimi olarak kabul edilen nanoteknolojinin 2026 yılandan itibaren gelişimini tamamlayarak, hayatımızın her alanına girmesi planlanıyor. Esnek ve yıkanabilen nano sensörlü kumaş teknolojisinin kullandığımız giysilere çok farklı boyutlar kazandıracağına kesin gözüyle bakılıyor.
Leke tutmayan hatta elektrik iletkenliğini artırabilen kumaşlar, UV ışınlarını, çok yüksek yüzey alanı yaratarak engelliyor. Balıkçıların güneşten korunabilmesi için bu kumaşlar üretilirken, itfaiyecilerin kullanımı için alev geciktirici yani yanmayan kumaşlar geliştiriliyor.
Antibiyotik katkılı kumaşlar
Yanmayı geciktiren kumaşlar ve hızlı yara iyileştiren sargı bezlerinin önümüzdeki süreçte tekstil sektörünün yeni sarf malzemeleri olarak görülüyor. Tekstil kumaşlarına antibiyotik uygulanmasıyla 15 günde tedavi edilen yaralar 3-5 gün içinde iyileşme gösteriyor. Derin yaraların mikrop kapmaması için kumaş dokusuna antibiyotik ilave edilerek polimerin katkılanması sağlanarak, derin yaraların çok kısa bir sürede iyileşmesi sağlanıyor.
Tekstilde elektronik devrim
Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürebilen askeri amaçlı kullanılan kumaşlar, cihazların şarj edilmesinde kullanılabiliyor. Sensörlü kumaş teknolojisiyle askerleri biyolojik ve kimyasal tehlikelere karşı korumak artık mümkün. Savaş bölgesinde askerlerin sivrisinek, böcek ve akrep gibi zararlılara maruz kalmamaları için haşere önleyici nano tekstiller bu tür tehlikeli ortamların oluşmasını tamamen engelliyor.
Bukalemun kumaşlar görünmezliğin yolunu açıyor!
Nano kumaşlara uygulanan fotonik teknoloji sayesinde bukalemun kumaşlar ortamın rengine göre değişerek görünmez bir hale dönüşüyor. Bu tür renk değişiminin mümkün olduğu nano tekstil kumaşlar askeri amaçlı olarak kullanılıyor.
Türk bilim insanları görünmeyen kumaşlar üreterek görünmez olmayı başardılar! Yakın gelecekte nanoteknoloji sayesinde mucize kumaşlar ile hayatımız bambaşka bir hale dönüşecek. Örnek verecek olursak: giydiğimiz kıyafetler cep telefonu fonksiyonlu olacak. Böylece kaybolma durumunda haberleşme sağlanabilecek. İstendiğinde ışık saçan pilot kıyafetleriyle uçağın düşmesi halinde yer tespiti yapılması kolaylaşacak. Hastalara giydirilen nanotekstil elbiselerle ilaç alımı ve vücudun hangi bölgesine ilaç verildiği konusunda bilgi verilebilecek ve doktorların hastaları daha yakın takibe almaları mümkün olacak.